За кой Бг отбор би карал ако имаш възможност?

Fly
Virus skateboards
Insomnia
Bas
Amnesia
Boardshop
други

 
фотография: Теодор Пеевски (освен обозначено различно)
текст: Sandomax
редакция: Бо

Go skateboarding day e най-истинското събитие в света на скейтърите. Това е събитието, на коeто можеш да усетиш истинския дух на скейтбординга дори и да не си скейтър. Това е единственият ден, в който скейтърите не се делят на групи, според музикалните си предпочитания, не съществува йерархия и няма надпревара за надмощие. Това е денят, в който всички ние се събираме с една единствена идея и тя е да се разцепим от каране и да се изкефим максимално - всички заедно. Колкото повече сме - толкова по-добре!

 

Екипът на Skatebg се гордее да бъде организатор на този ивент през всички тези години. Преди две години намалихме темпото, а и липсата на подкрепа от страна на спонсори подтисна желанието ни да се организираме. От известно време насам обаче, се чувстваше болезнената нуждата от избухване и то се случи под формата на Kill the streets 4, което беше и най-мащабното проведено издание досега.

 Преди да започнем с разказа за него, искам да благодаря на всички скейтъри, които се раздадоха, на Шута за асистенцията и естествено, но не на последно място на всички спонсори, които отново повярваха в нас и ни подкрепиха, които са: Monster Energy, Nixon, Dgk, Emerica, Virus skateboards и Volt.

 

Първоначална точка и място за среща на всички бе магазин Blok - перфектна сянка и сервизно помещение за всеки скейтър имащ нужда от обслужване. Още в 14 часа по Солунска се разиграваше Game of skate, мятаха Boneless-и и се рисуваха лозунги.

Не след дълго отпред паркира и камионът на Монстер, който допълнително зареди децата с енергия (дотолкова, че не ги свърташе на едно място). Снимки, смяx, напитки и в 14:45 се отправихме към първия спот на НДК - Витошка се видя в чудо.

Не знам дали споменах, но прогнозата за деня беше 35 градуса на слънце, а ние имахме стриктна програма, която включваше 8 спота. Също така трябваше да приключим цялата тази програма до 20 часа, защото нашите приятели от Piranha ни чакаха да ни поемат в Grindhouse за afterparty и безплатно барбекю. Това беше и рожден ден на групата, но не се разбра дали 1ви или 3ти.

 
фото: Бо

Независимо от жегата, последва тотално унищожение по софийските спотове. Малки скейтъри се мятаха наравно със заредените с енергия "про-та". Май големите наистина си бяха легнали рано предишната вечер, защото показаха веднага, че ще падне сериозно каране.

 

Шута и аз бяхме водещи, което означава че освен глупостите, които ръсихме за надъхване на карачите, раздавахме и пари. Благодарение на нашите спонсори бяхме осигурили по 100 лева кеш на спот раздробени на по 5 лева. Тоест 20те най-добри трика на спота бяха отличени и платени.

Спотовете на НДК бяха - кикера с кофа, дългия ръб, фонтана, бенга със стълбите и 6те на Бато. Следващите 3 часа бяха изпълнени с ужасно много трикове, супер жега, словесни безмислици, кеш и травми. Тук оставям снимките да говорят.

 

  

 

 

Към 17:30 приключихме на НДК и след кратък инструктаж и оборка на спота заформихме нашето шествие по улиците посока Мавзолея. Това беше естествено най-якия момент от деня. Стотина скейтъра бутайки се по Раковска ескортирани от камиона на Монстер и полицейска кола е гледка, която не се вижда всеки ден особено в България.

Сирени, мегафони, крещене и свирене - това беше нашето шествие, това беше нашия сигнал към обществото, че сме тук и че ни има. Те от своя страна също показаха че ни забелязват - супер много минувачи спираха и ни аплодираха, коли и тролеи надуха клаксони по светофарите. Полицаите не знаеха, какво се случва и съответно не знаеха, какво да предприемат. А полицаи имаше много поради очаквания протест 2 часа по-късно. Много им се искаше да ни спрат, но не можеха защото знаеха, че направят ли го, ще скочим всички заедно. Ето това е доказателството, че обединението прави силата!

Дори и спота на Мавзолея, който беше обкръжен от куки се оказа използваем и си направихме уникален бърз сешън. Явката отново разцепи, а изведнъж внезапно се появиха Део и Дубаеца, като Део директно почна да се мята на стълбите с Benihana и 360ки. Тук да споделя, че няколко от нашите любимци не присъстваха на ивента, защото бяха позорно излъгани от "промоутъри" - аматьори (вие знаете кои сте) да участват безплатно в несъстоял се хип хоп концерт в Пловдив.


фото: Мартин Раднев

  

Както и да е, след като ударихме и Мавзолея сe насочихме към парка да рацепиме рампата и големия гап и да разберем кой притежава най-голямото оли. Така и стана, на рампата Лозьо, Део и Стъклото обраха парите - Лозьо лепна много як back crail, Део серия от air-ове, а Стъклото въпреки прецаканата китка лепна няколко rock'n'roll-a.


фото: Мартин Раднев

Дойде време и за гапа с тревата, където по принцип желаещите не са много. Гапът е огромен, а настилката супер груба. Въпреки всичко тук се изявиха Део и малкия "Бебе", който е само на 13. Део закова ollie, backside ollie и лепна (въпреки ,че не си продължи) 360 flip. Ние лично сме водили много чужди "про-та" на този спот, но никой дори не си е и помислял да пробва този трик тук.


фото: Мартин Раднев
Mалкият Бебе пробва многократно оли-то и накрая го лепна под крещящите овации на публиката.

 


С това запечатахме и този спот и се преместихме отпред на мрамора да видим кой вади най-голямото оли. Имахме само 40 мин. нo всичко се разви доста по-бързо. Започна строенето на стена от скейтове и с всеки добавен скейт отпадаха по 4 - 5 желаещи. Претендентите за титлата останаха Кени, Явор и Пешо, но победител можеше да има само един и това беше Кени с успешно прескочени 7 скейта. Той грабна едни бързи 70лв. и с това приключи карането за деня.

 

Последва дърпане с тролей нагоре по Цариградско шосе и парти в Grindhouse, където ни очакваха Piranha, Anti future, Purple Cocks и Scum line. Лудницата беше пълна и подобаваща на един истински празник на скейтбординга. Бяхме погрижили и осигурили барбекю за всички гладни скейтъри и гости на партито.

 

Това бе един незабравим за всички нас Go skateboarding day. Ще се видим догодина! И не забравяйте нашия слоган - We Serve the Scene! - Skatebg.com

 

За снимки от афтерпартито натиснете тук

Очакваите видео скоро дотогава пускаме линкове към каквото има качено от вас:

 

 

Видео от Мартин Раднев -  LongDayBoarding

Галерия

 

 

 

 

 

THE END - I promise!