За кой Бг отбор би карал ако имаш възможност?

Fly
Virus skateboards
Insomnia
Bas
Amnesia
Boardshop
други

 

текст: Явор Стоянов
фотография: Велико Балабанов

Датата беше 21.06.2017г., а денят сряда. За поредна година отпразнувахме световният ден на скейтборда "Go Skateboarding Day". И тази година събитието беше организирано от Софийската скейтборд сцена с помощта на екипите на Skatebg.com, FiveHigh Indoor skatepark, AGRO MAFIA и Grindhouse Skateclub. Спонсори на мероприятието бяха -Bistra Ракия, Samsung, Мастилница, Contrabanda Store, BLOK Supply Co.,  Amnesia Skateshop, Board Shop, Panda Shop, Drop In Core Shop, Blank Decks Supply , Stinky Socks, Chilli Hills Farm, Skylord и медийни партньори - Skatebg.com, Rollingdays.com, Asphalt Magazine, 360 Magazine и Go guide.

Тази година програмата имаше променен маршрут, много изненади и слънчево време.

Мястото на срещата беше на Джеймс Баучер, Гимназия по облекло „Мария Луиза“ от 10:00 до 11:00ч. Въпреки ранния час, задния двор на училището се напълни с хора и избухна сешън на Gap-а още преди да е почнал евента.

След като се събрахме, се отправихме към първия спот в 11:30ч. Спускане по Бул. Черни Връх - Downhill Section. Там ни чакаше бяла Астра с инициалите "Police",  която реши да пренебрегне тълпата и да си тръгне. На нейно място се появиха две BMW-та, е30 кабрио и М3 e46, изпратени от нашите приятели от  "Mirafiori Тeam", за да ни бъдат ескорт за спускането. Въпреки натовареното седмично движение спускането мина без големи инциденти, изстрелвайки ни към следващия спот.

На Национален музей "Земята и хората" започна сешъна със половин час на добре познатите ни перфектни 9 стълби и както всяка година, така и тази, имаше много бенгъри, нови трикове, първи олита и разбира се счупени дъски. След деветте следваше първата изненада за деня, а именно половин час сешън на серията 6+4 стълби,  на които ремонтирахме влизането преди събитието  и видяхме еуфория от трикове на тази класическа серия. Тук трябва да благодарим на хората от Музея, които не ни изгониха въпреки,  че беше работен ден.

 

В 13:00ч. се отправихме към НДК,  където за първи път тази година се игра "Contrabanda Game of Skate (2 VS 2)" пред входа на НДК. Всички се вълнуваха много за новия формат и видяхме много интересни игри между различните двойки. Финала беше между Васко Боянов/Илия Белтюков срещу Виктор Йорданов /Даниел Деляков, в която момчетата от Бургас успяха да спечелят първият 2 VS 2 Game of Skate.

Веднага след като свърши играта на скейт, излязохме от сянката пред входа на НДК и се отправихме към Bang-а и дългите 6, където ни чакаха изненади под формата на нов Рейл направен специално за стълбите, благодарение на Христо Илиев и Степ Ъп изграден от организаторите. Толкова много хора караха едновременно,  че се наложи сешъна да се раздели на три части, за да бъде възможно карането. Първо се проведе класическия Bang сешън с много силни трикове както винаги, последван от сешън на Степ Ъп-а, в които се изливаха хора един след друг през 2 метра и триковете бяха толкова бързо един след друг, че беше трудно да видиш всичко. Третия сешън беше на новия Рейл,  който още на първата си изява бе разцепен от трикове, но не и без да вземе жертви.

 

Следващата новост в програмата беше замяна на голямото ollie със "SAMSUNG Longest Ollie into a Bang" ,което се проведе на виража на стълбите между двата ръба на НДК.

Дългото ollie беше изключително вълнуващо, като до най-голяма дължина стигнаха Васко Боянов и Явор Вечерников. Двамата прескочиха еднакво разстояние и се наложи да си разделят наградата предоставена от SAMSUNG.

 

Преди карането на последния спот на НДК се отправихме към откриването на новия магазин на Blok на "Ул. Фритьоф Нансен 29", където ни чакаха питиета,бургери и сешън на Picnic Table, на който имаше много трикове, един счупен обектив и случаен минувач уцелен с хвърчаща нова дъска.

Докато всички се забавляваха на откриването, подготвихме и последната изненада за НДК, която беше специално изграден вираж и поставен на мястоти на стария виража преди обновяването на НДК. Нарекохме го "Love Park Tribute". Сешъна над кофа е добре познат на всички ходили на НДК и разбира се предостави страхотно шоу с много силни трикове и счупени дъски, поставяйки въпроса - Кога ще се построи отново вираж на НДК?

След НДК беше голямата промяна в маршрута от миналите години. Вместо неприятните плочки на Витошка, тази година избрахме мазния асфалт на ул. Георги С. Раковски. Тълпата от скейтъри завладя улицата, принуждавайки колите и хората да спрат,  докато вълната от звук и хора премине. Изляхме се в градинката на Кристал, където беше следващия ни Нов спот - Green Air Vent или Зеления отдушник на Кристал. Видяхме доста трикове,счупени дъски,опасни падания и камшик с удар на главата на Виктор Тодоров – пуф паф.

 

Привечер се оправихме по малките улички към Паметника на Народната Армия, където ни чакаше предпоследния спот за деня - класическата Рампа на парка. Стълбите срещу рампата, създаващи чувството,  че си на трибуна пред рампата,  предложиха страхотна гледка към сешъна на рампата и подходящо място за общата снимка. Последваха силни трикове на рампата и страхотна борба на хвърлянето на продукти от рампата с битки в храстите!

Щастливи, че всички бяхме преживяли без загуба на прекалено много кожа, се отправихме към последната спирка в GrindHouse Skateboard Club. Там ни чакаха "Shots" от  "Bistra Ракия "/ Free Burgers and Beers from Мастилница/Mastilnica fired by Chilli Hills Farm" и Live Bands – PIRANHA FTW B-Day + ANTI FUTURE + Guests. Осигурените хамбургери, бири и Бистра Ракия със специални добавки от Chilli Hills направиха финала на деня наистина специален, партито беше извън контрол, с много емоции, сешън на минирампата по време на Live концерт и пого. Хора само по лепенки, пускащи се от рампата и много незабравими моменти!

Отново благодарим на организаторите ни - Софийската скейтборд сцена с помощта на екипите на Skatebg.com, FiveHigh Indoor skatepark, AGRO MAFIA и Grindhouse Skateclub.

Медийни партньори - Skatebg.com, Rollingdays.com, Asphalt Magazine, 360 Magazine, Go guide.

На спонсорите ни, без които нямаше как да се проведе евента - Bistra Ракия, Samsung, Мастилница, Contrabanda Store, BLOK Supply Co.,  Amnesia Skateshop, Board Shop, Panda Shop, Drop In Core Shop, Blank Decks Supply , Stinky Socks, Chilli Hills Farm, Skylord.

Искаме да благодарим на всички които доидоха да карат и да отпразнуват този страхотен празник с нас!

SKATEBOARDERS UNITED !